Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και προσβάλλει εξίσου άντρες και γυναίκες.

Η ψωρίαση εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, με κοινά στοιχεία την κοκκινίλα του δέρματος που καλύπτεται από πλάκες που αποτελούνται από παχιά, αργυρόχροα λέπια. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού. Δεν είναι μεταδοτική, εμφανίζεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες, μπορεί δε να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. 

Η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και η ακριβής αιτιολογία της παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστη. Η κληρονομικότητα μοιάζει να είναι καθοριστικός παράγων, χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα. Οι βασικοί τύποι της ψωρίασης είναι:

Κατά πλάκας ψωρίαση: είναι η πιο συχνή μορφή και εμφανίζεται συνήθως στα γόνατα, τους αγκώνες, την πλάτη και το τριχωτό της κεφαλής. 

Σταγονοειδής ψωρίαση: εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ή νεαρούς και ακολουθείται από φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Συνήθως υποχωρεί σύντομα.

Φλυκταινώδης ψωρίαση: προσβάλλει κυρίως τις παλάμες και τα πέλματα.

Ομοιοπαθητική θεραπεία

Τρία είναι κατά βάση τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης: το Arsenicum album, το Graphites και το Sulphur. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η ομοιοπαθητική είναι ολιστική επιστήμη και για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος του δέρματος εξετάζει το άτομο ως σύνολο.

Ο τύπος που αντιστοιχεί στο Arsenicum album είναι σχολαστικός, αγχώδης και αισθάνεται το κρύο υπερβολικά. Ο τύπος του Sulphur είναι το ακριβώς αντίθετο: χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, είναι εξωστρεφής και δεν διστάζει να διαπληκτιστεί. Ο τύπος του Graphites αναγνωρίζεται από τον χαρακτήρα του εξανθήματος στο δέρμα του που ραγίζει  εύκολα και εκκρίνει ένα κολλώδες υγρό.

Η ψωρίαση πέραν όλων των άλλων έχει συχνά αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του ασθενούς. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα εξετάσει συνολικά τον ασθενή και βάσει της συνολικής εικόνας και του ιστορικού του θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

 

Πηγή: http://www.britishhomeopathic.org

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.