Υγιές συκώτι σημαίνει υγιής οργανισμός.

Το συκώτι (ήπαρ) είναι το κύριο όργανο του σώματός μας που εκτελεί τη λειτουργία της αποτοξίνωσης. Τρόφιμα που ενισχύουν το συκώτι είναι οι βιολογικές τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά χωρίς φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα τεύτλα και τα καρότα. Επίσης, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 85% σε κακάο, το αβοκάντο και τα καρύδια, τα μήλα και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Δύο κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού καθημερινά είναι επίσης ιδανικός σύμμαχος για το συκώτι σας.

Τι καταστρέφει το συκώτι μας; Καταρχάς τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα τρανς λιπαρά οξέα και τα υδρογονωμένα έλαια, το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, τα επεξεργασμένα και γρήγορα φαγητά, το τσιγάρο.

Τι βοηθά στην καλή λειτουργία του ήπατος; Βότανα, συμπληρώματα και ομοιοπαθητικές θεραπείες αποκατάστασης των ζημιών συντελούν στη διατήρηση της υγείας του ήπατος. Ενδεικτικά, το πράσινο τσάι που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος, η πικραλίδα, ο κουρκουμάς, η κανέλα, η αλόη βέρα, είναι ουσίες ευεργετικές για το συκώτι. 

Ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθούν στη λειτουργία του ήπατος:

Nux vomica. Ενδείκνυται όταν το ήπαρ έχει πρηστεί λόγω κατάχρησης αλκοόλ.

Carduus marianus. Ενδείκνυται για ίκτερο, πονοκέφαλο, ναυτία. Ανακουφίζει από τους κολικούς της χολής.

Natrum Sulphuricum. Διαλύει τις πέτρες στη χολή και ανακουφίζει από την ηπατίτιδα.

Ammonium Muriaticum. Χρησιμοποιείται για πόνους στην επάνω δεξιά κοιλία.

Taraxacum. Ενδείκνυται για ηπατικές βλάβες που συνοδεύονται από ίκτερο και γαστρίτιδα.

Chelidonium. Ενδείκνυται για πρησμένο συκώτι που συνοδεύεται από οξύ πόνο στη δεξιά πλευρά που εκτείνεται προς τη δεξιά ωμοπλάτη.

Rumex Crispus. Διεγείρει την πέψη και καθαρίζει τη χοληδόχο κύστη και τους χοληφόρους πόρους.

Bryonia. Ανακουφίζει από τους πόνους στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς που επιδεινώνονται με την κίνηση και από τον ίκτερο που προκαλείται από θυμό.

 

Πηγή: http://www.naturalnews.com
 
Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.