Είναι σύνηθες φαινόμενο να προκύπτουν ανάγκες από έκτακτα περιστατικά στα οποία είναι αναγκαία η άμεση χορήγηση κάποιου ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Πολύ συχνά, τα παραπάνω συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακουαργά τη νύχτα και σε ταξίδια όπου δεν είναι εύκολη η άμεση πρόσβαση σε ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ακολουθεί ένας κατάλογος με τα 20 ομοιοπαθητικά φάρμακα για τον μη επιπλεγμένο βήχα, τα οποία είναι χρήσιμο να υπάρχουν διαθέσιμα είτε στο σπίτι ή είτε στις αποσκευές ειδικά σε άτομα με γνωστή ευαισθησία στις λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού.

Σκοπός της λίστας αυτής είναι να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε κάποια έκτακτα συμβάντα αφού πρώτα έχετε επικοινωνήσει με το θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό σας και σας έχει υποδείξει το φάρμακο που ενδείκνυται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν συστήνεται η χρήση των φαρμάκων χωρίς την υπόδειξη ιατρού.

Η δυναμοποίηση που συστήνεται να έχουν όλα τα φάρμακα του καταλόγου είναι 30C.

 

1.  Aconitum: Βήχας που εμφανίζεται αιφνιδίως μετά από έκθεση σε κρύο ξηρό αέρα.

2.  Agaricus muscariusΠαροξυσμοί βήχα που καταλήγουν σε φτέρνισμα.

3.  Antimonium tartaricum: Βήχας που δίνει την αίσθηση πως το στήθος είναι γεμάτο από φλέμα που δεν μπορεί να αποχρεμφθεί λόγω αδυναμίας.

4.  Arsenicum: Βήχας που επιδεινώνεται μεταξύ 12-2 π.μ. και βελτιώνεται στη ζέστη και με ζεστά αφεψήματα. Έντονη δίψα με επιθυμία να πίνει πολύ συχνά μικρή ποσότητα νερού. Μεγάλη ανησυχία.

5.  BelladonnaΞηρός βήχας που συνοδεύεται από πυρετό ύστερα από έκθεση σε κρύοΤα άκρα είναι παγωμένα και το κεφάλι ζεστό.

6.  BryoniaΈντονος βήχας που προκαλεί επώδυνο τράνταγμα στο στήθος. Ο ασθενής κρατάει το στέρνο του από τον πόνο. Συνοδεύεται από δίψα

7.  CausticumΒήχας με δυσκολία στην απόχρεμψη. Επιδεινώνεται στην κατάκλιση και όταν κλίνει το κεφάλι προς τα εμπρός. Βελτιώνεται από τα κρύα ποτά. Αίσθηση γδαρσίματος στο στήθος και το λαιμό. Η αίσθηση φλέματος στο στήθος του ασθενούς που δεν μπορεί να βγει και αυτό τον οδηγεί στο να προσπαθεί να βήξει κάθε φορά βαθύτερα. Ακράτεια ούρων κατά το βήχα.

8.  Coccus cactiΠαροξυσμικός βήχας ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας που επιδεινώνεται σε ζεστό δωμάτιο και βελτιώνεται σε δροσερό εξωτερικό περιβάλλονΣταματά μόλις ο ασθενής καταφέρει να αποχρέμψει την παραμικρή ποσότητα βλέννας.

9.  DroseraΑποπνικτικοί παροξυσμοί πολύ έντονου βήχα που προκαλούνται από ερεθισμό του λαιμού και εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και τη στιγμή που ο ασθενής ακουμπάει το κεφάλι του στο μαξιλάρι. Ο βήχας είναι τόσο ισχυρός που προκαλεί πόνο στην κοιλιά ή/και στο στήθος. Ενδέχεται να συνοδεύεται από εμετό ή/και ρινορραγία.

10.              Euphrasia: Βήχας που εμφανίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σταματάει τη νύχτα όταν ο ασθενής ξαπλώνει.

11.              Hepar sulphurΠαραγωγικός ή ξηρός βήχας που επιδεινώνεται με το παραμικρό ρεύμα αέρα και όταν ξεσκεπάζεται ή γδύνεται ο ασθενής. Βελτίωση στη ζέστη. Αίσθημα πόνου στο λαιμό σαν τρύπημα από βελόνες.

12.              Ignatia: Βήχας που σχετίζεται με συναισθηματική πίεση ή πένθος. Όσο βήχει ο ασθενής τόσο επιδεινώνεται σταδιακά ο βήχας.

13.              IpecacuanhaΒήχας που συνοδεύεται από εμετό, ιδιαίτερα σε παιδιά.

14.              Kali bichromicum: Παραγωγικός βήχας που συνήθως συνοδεύει παραρρινοκολπίτιδα (π.χ. ιγμορίτιδα). Σχετικά δύσκολη απόχρεμψη η οποία είναι πολύ πηχτή/κολλώδης.

15.              Kali carbonicum: Βήχας που επιδεινώνεται μεταξύ 2-4 π.μ.στην κατάκλιση και βελτιώνεται όταν ο ασθενής στέκεται σχεδόν όρθιος στο κρεβάτι με πολλά μαξιλάρια στην πλάτη ή όταν γέρνει προς τα εμπρός.

16.              Nux vomica: Ξηρός βήχας που επιδεινώνεται το πρωί κατά την αφύπνιση, από τον κρύο αέρα και όταν είναι θυμωμένος.

17.              Sambucus nigra: Βήχας με έντονη δύσπνοια και πολλή εφίδρωση κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα.

18.              Silica: Βήχας που προκαλείται από αίσθηση τρίχας στο λαιμό ή τη γλώσσα.

19.              SpongiaΞηρός λαρυγγικός βήχας«σαν γάβγισμα» που βελτιώνεται όταν ο ασθενής φάει ή πιεί.

20.              PulsatillaΞηρός βήχας το βράδυ και τη νύχτα κατά την κατάκλισηΒελτιώνεται έντονα όταν περπατά σε δροσερό εξωτερικό περιβάλλον.

Όλα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται πάντοτε εκτός ψυγείου, σε σκιερό μέρος και μακριά από αρώματα.