Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ερυθρά αν προσβάλει έγκυο στο πρώτο τρίμηνο της κύησης

Η ερυθρά (ή γερμανική ιλαρά) είναι μια ήπια λοιμώδης εξανθηματική νόσος που διαρκεί συνήθως μικρό χρονικό διάστημα, ενδέχεται όμως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε εγκύους γυναίκες αν αυτές προσβληθούν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να έχουμε αποβολή ή τη γέννηση ενός παιδιού με σοβαρά προβλήματα που θα το ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. 

Η ερυθρά μεταδίδεται είτε με τα σταγονίδια του σιέλου ή μέσω του πλακούντα, οπότε και μπορεί να προκαλέσει συγγενή λοίμωξη στο έμβρυο. Τα συμπτώματα της ερυθράς είναι η εμφάνιση εξανθημάτων στο πρόσωπο, τα οποία στη συνέχεια απλώνονται στον κορμό και στα άκρα, οι πρησμένοι λεμφαδένες, χαμηλός πυρετός και πόνοι στις αρθρώσεις. Η ομοιοπαθητική αντιμετώπιση της ερυθράς περιλαμβάνει τα ακόλουθα φάρμακα:

Pulsatilla: Χρησιμοποιείται κυρίως προληπτικά σε άτομα φοβικά, που προσκολλώνται στην οικογένεια ή σε φίλους. Νιώθουν ανακούφιση από τη νόσο σε ανοιχτούς χώρους, ενώ αντίθετα παρουσιάζουν επιδείνωση σε κλειστά δωμάτια. Η ζέστη επιτείνει επίσης τη φαγούρα και τα εξανθήματα στο πρόσωπο. 

Coffea: Συνιστάται όταν το άτομο είναι ευέξαπτο και ευερέθιστο, ευαίσθητο στον πόνο και δυσκολεύεται να κοιμηθεί λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζει προς τους θορύβους. 

Gelsemium: Χορηγείται όταν η εμφάνιση της ερυθράς είναι αργή και εκδηλώνεται με πυρετό και πονοκέφαλο. Αποτελεσματικό σε άτομα που φοβούνται και προσπαθούν να αποφύγουν εξετάσεις και δημόσιες ομιλίες ή τοποθετήσεις. Ο ασθενής νιώθει το κεφάλι του πολύ βαρύ, πόνο στον αυχένα και στο μέτωπο. Πολλές φορές η όραση θολώνει και συνοδεύεται από αίσθημα υπνηλίας, αδυναμίας και ζάλης. 

 

Πηγή: http://www.homeopathycenter.org

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.