Τα φυτικά συμπληρώματα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.

Είδαμε ότι τα φυτικά συμπληρώματα απαντώνται σε μορφή βάμματος, κάψουλας ή υγρής μορφής (αφεψήματος).

Το βάμμα είναι εκχύλισμα του βοτάνου με βάση την αλκοόλη ή τη γλυκερίνη. Είναι συμπυκνωμένο, άρα μια μικρή δόση αρκεί. Επιπλέον, μπορεί να  αποθηκευτεί και να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα βάμματα με βάση τη γλυκερίνη είναι βολικά για τα παιδιά, επειδή η γλυκερίνη τούς προσδίδει γλυκιά γεύση. Επίσης, η μικρή δόση (πολλές φορές μερικές σταγόνες αρκούν) διευκολύνει ένα μικρό παιδί στη λήψη του.

Οι κάψουλες είναι μια ακόμα δημοφιλής μορφή των φυτικών συμπληρωμάτων. Το αποξηραμένο βότανο γίνεται σκόνη και μορφοποιείται σε κάψουλες ζελατίνης. Οι κάψουλες που περιέχουν ένα συνδυασμό του βοτάνου μαζί με ένα τυποποιημένο εκχύλισμα παρέχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Το βότανο περιέχει όλες τις οργανικές ενώσεις που βοηθούν το σώμα μας να το αναγνωρίζει ως τροφή, ενώ το τυποποιημένο εκχύλισμα εξασφαλίζει ότι μια συγκεκριμένη ποσότητα από την πιο δραστική ουσία περιέχεται σε κάθε κάψουλα. 

Τα αφεψήματα είναι η παλαιότερη μορφή φυτικού φαρμάκου. Όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο παρασκευής τους: τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα του βοτάνου σε ένα φλιτζάνι, και προσθέτουμε βραστό νερό. Σε αντίθεση με το μαύρο τσάι που γίνεται πικρό αν το αφήσουμε πολλή ώρα, τα υπόλοιπα αφεψήματα γίνονται ισχυρότερα σε παρατεταμένο χρόνο εμποτισμού τους. Δέκα λεπτά είναι η συνιστώμενη διάρκεια που πρέπει να εμποτίζεται το βότανο στο βραστό νερό. Πολλά φυτικά συμπληρώματα μπορούν να δοθούν με ασφάλεια στα παιδιά, αλλά συχνά οι συνιστώμενες δόσεις για παιδιά δεν αναγράφονται στις ετικέτες ή στις οδηγίες. Για τον λόγο αυτό, δεν δίνουμε ποτέ σε παιδί ένα φυτικό συμπλήρωμα που έχει την ένδειξη «δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά». 

Τα φυτικά συμπληρώματα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους, αποτελώντας μια φυσική πηγή βοήθειας για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Πηγή: http://ahha.org
 
Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.