Η σωματική δραστηριότητα - όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο - μας ξεκουράζει ψυχικά και σωματικά.

Δεν είστε η μόνη ούτε ο μόνος που νιώθετε κούραση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με σωματική και ψυχική κόπωση, σε μόνιμη ή παροδική βάση. Με ορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις όμως, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.  

Μη ζορίζετε το σώμα σας 

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον - γιατρό ή μη - τα όριά σας. Μην τα ξεπερνάτε και μην υποχρεώνετε το σώμα σας σε υπερβάλλουσα καταπόνηση. Επίσης, μην «τσιτώνετε» τεχνητά τον οργανισμό σας, καταναλώνοντας ποσότητες καφέ ή άλλων ουσιών. Σε βάθος χρόνου δεν ωφελούν. 

Μη χάνετε πολύτιμες ώρες ύπνου 

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται εφτά έως οκτώ ώρες ύπνου για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του. Αφιερώστε στον εαυτό σας αυτές τις ώρες και μην καταναλώνετε πριν ξαπλώσετε διεγερτικές ουσίες – καφέ, τσάι, καπνό, αλκοόλ - που παρεμποδίζουν τον ύπνο. Πριν από την κατάκλιση αποφύγετε να είστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας.

Ελέγξτε το άγχος 

Η ψυχολογική πίεση είναι εξαντλητική για το σώμα και την ψυχική μας διάθεση. Βεβαίως, στα λόγια είναι εύκολο, αλλά στην πράξη πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος μας; Η διαδικασία ελέγχου του στρες πραγματοποιείται σε στάδια και η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους και στην αναβάθμιση του επιπέδου της ζωής μας.

Κοινωνικότητα; Όχι υπερβολές, παρακαλώ!

Η παρατεταμένη μοναξιά είναι σίγουρα ένας παράγοντας που μας εξαντλεί ψυχικά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υπερβάλλουμε στις εξόδους, τις παρέες και τα ξενύχτια. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και η επαφή μας με τους φίλους πρέπει να βρει τη χρυσή τομή που μας δίνει ευχαρίστηση χωρίς να μας εξαντλεί άσκοπα. 

Μην παραμελείτε τον εαυτό σας 

Οι καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας και της οικογένειάς μας επισκιάζουν συνήθως την ανάγκη να φροντίσουμε και τον εαυτό μας. Η παραμέληση όμως των βασικών μας αναγκών μας κουράζει ψυχικά και μας εξαντλεί. Νιώθουμε ότι υπάρχουμε μόνο για τους άλλους και αυτό μας αδειάζει ψυχολογικά, σε σημείο να μην έχουμε κουράγιο για τίποτα. Ας αγαπήσουμε λοιπόν λίγο παραπάνω τον εαυτό μας και όλα θα διορθωθούν.

Προσέξτε τη διατροφή σας 

Παίρνει ο οργανισμός σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες; Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες και τα άλατα στη σωστή δόση θωρακίζουν τον οργανισμό και τον κάνουν να αισθάνεται δυνατός και ακμαίος. Τα φαγητά-“σκουπίδια”, η ζάχαρη, τα υπερβολικά λίπη καταλήγουν να μας στερούν ενέργεια. Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε πρόχειρες και αδόκιμες λύσεις.

Πίνετε άφθονο νερό 

Η αφυδάτωση είναι παράγων που δημιουργεί κόπωση. Το ιδανικό είναι να σβήνετε τη δίψα σας με... νεράκι του Θεού και να αποφεύγετε ποτά και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. 

Γυμναστείτε

Η σωματική δραστηριότητα - όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο - ξεκουράζει, ανακουφίζει από το άγχος και δίνει όμορφο ύπνο. Ειδικά οι αερόβιες ασκήσεις, η γιόγκα και το τάι τσι κάνουν το σώμα μας να αισθάνεται ανακούφιση και αρμονία και αποδιώχνουν την ψυχική και σωματική κούραση.

Εντούτοις, αν το αίσθημα της κόπωσης επιμένει σε πείσμα όλων των παραπάνω, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να διαγνώσει αν τυχόν η αιτία είναι παθολογική (π.χ. αναιμία, διαβήτης, κατάθλιψη, προβλήματα καρδιάς ή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης).

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.