Το πλεονέκτημα του μαγνησίου απέναντι στα αντικαταθλιπτικά είναι η έλλειψη παρενεργειών.

Μιλάμε συχνότερα για τη σημασία του σιδήρου ή του ασβεστίου για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και παραμελούμε ένα άλλο βασικό συστατικό: το μαγνήσιο. Η παρουσία του είναι ουσιώδης για την καλή λειτουργία των μυών, της καρδιάς, του εγκεφάλου, καθώς και για την υγεία των οστών. Όταν τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό μας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ορισμένα σημάδια μάς χτυπούν προειδοποιητικό καμπανάκι:

Ελάττωση της ακοής

Η ακοή μας επηρεάζεται σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Εκτός από αυτό, ενδέχεται να παρατηρήσουμε εμβοή, δηλ. έναν σταθερό χτύπο στα αυτιά μας, που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες για τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό μας. Γενικότερα, το μαγνήσιο αποτρέπει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών που επηρεάζουν το επίπεδο της ακοής μας. 

Μυϊκές κράμπες

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη μυϊκή μας λειτουργία. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις ή κράμπες των ποδιών τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και στη διάρκεια του ύπνου, καθώς και σε τικ στο πρόσωπό μας. Το μαγνήσιο βοηθά γενικότερα στη χαλάρωση των μυών, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα που υποβοηθούν τον ύπνο. 

Κατάθλιψη 

Η σχέση χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και κατάθλιψης έχει τεκμηριωθεί και οι θεραπευτές αποδίδουν μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο συστατικό στον οργανισμό μας. Το πλεονέκτημα του μαγνησίου απέναντι στα αντικαταθλιπτικά είναι η έλλειψη παρενεργειών που ενίοτε παρατηρούνται από τη χρήση των φαρμάκων. 

Καρδιακή λειτουργία 

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν επίδραση στους μυς του σώματός μας και αυτό περιλαμβάνει και τους καρδιακούς μυς. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία, η οποία ευθύνεται για περαιτέρω επιπλοκές, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Πέτρες στα νεφρά 

Εκτός από την υπερβολική ποσότητα ασβεστίου, για τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά ενοχοποιείται και η έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο εμποδίζει τη σύνδεση του ασβεστίου με το οξαλικό οξύ και με τον τρόπο αυτό αποτρέπει τον σχηματισμό πέτρας. 

Για να έχει πάντοτε ο οργανισμός μας το απαραίτητο μαγνήσιο για να λειτουργεί σωστά, καλό είναι η δίαιτά μας να περιλαμβάνει σόγια, μαύρα φασόλια, φακές, σπανάκι, ηλιόσπορους, αμύγδαλα και κάσιους.

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.