Λαχανικά και φρούτα περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών που καταπραΰνουν τους πόνους της περιόδου. 

Οι διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου -κόπωση, πόνοι, κράμπες, μεταβολές της διάθεσης- μπορούν να προληφθούν ή να μειωθούν με την κατάλληλη διατροφή και την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη. 

Πράσινα λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά προσφέρουν αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ περιέχουν και καροτενοειδή, βιοφλαβονοειδή και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη μείωση των πόνων. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, το μαγνήσιο και το κάλιο αυξάνουν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου και βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση των πονοκεφάλων.

Πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών, ενώ η βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ συμβάλλουν στο να μειώνονται οι κράμπες και οι πονοκέφαλοι. 

ω-3 λιπαρά οξέα. Για να καταπολεμήσετε τις μυϊκές συσπάσεις και τον έμμηνο πόνο, μπορείτε να καταφύγετε σε τρόφιμα υψηλά σε αντιφλεγμονώδη ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. 

Ανανάς. Ιδανικός για την καταπολέμηση της δυσμηνόρροιας που συνοδεύεται από οδυνηρές κράμπες. Η κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τον πόνο.

Νερό. Η κατακράτηση νερού κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ένα σύμπτωμα που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Καταναλώστε άφθονο νερό και προτιμήστε διουρητικές τροφές, όπως το καρπούζι, τα σταφύλια, το αγγούρι, ο μαϊντανός, το λεμόνι, οι ντομάτες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, οι αγκινάρες και το λάχανο.

Φυτικό τσάι. Βότανα όπως το χαμομήλι και το λεμόνι είναι φυσικά χαλαρωτικά και βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και του νευρικού σας συστήματος. Προσθέστε τζίντζερ ή και κουρκουμά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.