Η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Τα νεφρά είναι κομβικά όργανα για την υγεία μας. Φιλτράρουν το αίμα, παράγουν ορμόνες, απορροφούν τα ανόργανα άλατα, παράγουν ούρα, εξαλείφουν τις τοξίνες και εξουδετερώνουν τα οξέα. Για να τα προστατεύσουμε, πρέπει να τηρούμε τις συμβουλές που ακολουθούν ώστε να αποφεύγουμε την άσκοπη επιβάρυνσή τους.

Νερό. Η κατανάλωση νερού είναι ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας. Το νερό προστατεύει από τις τοξίνες οι οποίες συσσωρεύονται και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Αλάτι. Η σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτεί νάτριο ή αλάτι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνει τα νεφρά. 5 γραμμάρια αλατιού σε καθημερινή βάση είναι υπεραρκετά για να λειτουργούν σωστά τα νεφρά και, κατ’ επέκταση, ο οργανισμός μας.

Ούρηση. Συχνά αναβάλλουμε ή μεταθέτουμε την επιθυμία μας να ουρήσουμε. Λάθος! Η ανάσχεση της ούρησης μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά ή ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια. 

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι φίλοι μας και βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών. Η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, γι’ αυτό η διατροφή μας πρέπει απαραιτήτως να τα συμπεριλαμβάνει. 

Κρέας. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, ειδικά κόκκινου κρέατος, αυξάνει το μεταβολικό φορτίο των νεφρών, επιβαρύνει την καθημερινή τους λειτουργία και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικές δυσλειτουργίες και βλάβες. 

Ύπνος. Η χρόνια στέρηση ύπνου ευθύνεται και για τη νεφροπάθεια, καθώς στη διάρκεια της νύχτας το σώμα επιδιορθώνει τον κατεστραμμένο ιστό των νεφρών. Ο ύπνος και η ανάπαυση που προσφέρει είναι βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία των νεφρών και του οργανισμού μας.

Καφές. Όπως και το αλάτι, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επιβαρύνει τα νεφρά. 

Αλκοόλ. Σε λελογισμένη κλίμακα, το αλκοόλ μπορεί να είναι έως και ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Αν όμως ξεπεραστούν τα όρια, οι βλάβες που προκαλούνται δεν εντοπίζονται μόνο στο συκώτι, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί, αλλά και στα νεφρά.

Παυσίπονα. Η υπερβολική τους χρήση οδηγεί αποδεδειγμένα σε σοβαρές βλάβες του ήπατος και των νεφρών.

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.