Το τσάι περιέχει ταννικό οξύ που σκοτώνει τα βακτήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση της εφίδρωσης και την εξουδετέρωση της κακοσμίας.

Η κακοσμία των ποδιών προκαλείται από την κακή υγιεινή, το υλικό των παπουτσιών που φοράμε, το υπερβολικό περπάτημα, την υπερβολική εφίδρωση. Ο ιδρώτας των ποδιών δεν προλαβαίνει να εξατμιστεί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα βακτήρια και να δημιουργείται η άσχημη και αντιαισθητική μυρωδιά. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, και οι περισσότερες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έλαιο λεβάντας

Εκτός από ευχάριστο άρωμα, σκοτώνει τα βακτήρια και προλαμβάνει την εξάπλωση των μυκήτων που προκαλούν κακοσμία. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για 20 λεπτά. Κάντε το δύο φορές την εβδομάδα για λίγες ημέρες.

Στυπτηρία σε σκόνη

Έχει στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται και ως αποσμητικό για τις μασχάλες. Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη στυπτηρία σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Πλύντε τα πόδια σας και μετά από 20 λεπτά στεγνώστε τα καλά. Στη συνέχεια απλώστε λίγη σκόνη πάνω τους. Επαναλάβετέ το καθημερινά.

Μαύρο τσάι

Το τσάι περιέχει ταννικό οξύ που σκοτώνει τα βακτήρια και κλείνει τους πόρους στα πόδια, με αποτέλεσμα τη μείωση της εφίδρωσης και την εξουδετέρωση της κακοσμίας. Βράστε μαύρο τσάι και ενυδατώστε τα πόδια σας επί 20 λεπτά κάθε μέρα για μία εβδομάδα.

Ξύδι

Η οξύτητά του καθαρίζει και απολυμαίνει. Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο με 8 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ενυδατώστε τα πόδια σας για 15 λεπτά και μετά ξεπλύνετε καλά με σαπούνι.

Φύλλα φασκόμηλου

Ακριβώς όπως και το μαύρο τσάι, περιέχουν ταννικό οξύ που βοηθά στην εξάλειψη του ιδρώτα και της κακοσμίας. Βάλτε ξηρά φύλλα φασκόμηλου στα παπούτσια σας, ώστε να απορροφήσουν την υγρασία από τις κάλτσες σας και να αφήσουν ένα άρωμα φρεσκάδας. Μπορείτε επίσης να βάζετε τα πόδια σας σε φασκόμηλο επί 15 λεπτά ή να πίνετε ένα φλιτζάνι φασκόμηλο πριν πάτε για ύπνο.

Αλλάζετε καθημερινά παπούτσια

Η καθημερινή αλλαγή παπουτσιών τούς επιτρέπει να αεριστούν επαρκώς, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη και εξάπλωση των βακτηρίων και των μηκύτων που προκαλούν την κακοσμία του ποδιού. Σε αντίθετη περίπτωση, οι μήκυτες μεταφέρονται και στο επόμενο ζευγάρι που θα φορέσετε, πράγμα που περιπλέκει το πρόβλημα και κάνει δύσκολη την αντιμετώπισή του. 

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση από άρθρο στο thejoyofwellness.net

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.