Αποφεύγουμε τον ύπνο σε καρέκλες, καναπέδες ή άβολες στάσεις και χρησιμοποιούμε ανατομικό μαξιλάρι.

Η δυσκαμψία του αυχένα χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία να στρίψουμε το λαιμό μας ή από πόνο που επιμένει και μας ταλαιπωρεί. Τα συμπτώματα όμως πολλές φορές δεν περιορίζονται εκεί: μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πόνους στο χέρι, οξύ πόνο μεταξύ λαιμού και ώμων. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να διαρκέσει κάποιες μέρες, να επαναλαμβάνεται κατά περιόδους ή να εγκατασταθεί για τα καλά και να αποτελεί μόνιμη κατάσταση.

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Οι κυριότερες συνήθως είναι:

• διάστρεμμα ή μυϊκός τραυματισμός 

• κακή στάση του σώματος (ο υπολογιστής είναι υπεύθυνος σε πολλές περιπτώσεις)

• ύπνος με κακή θέση του λαιμού μας στο κρεβάτι

• έντονο στρες

• απότομη κίνηση του αυχένα

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε μηνιγγίτιδα ή σε κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τον παραβλέψουμε, ειδικά αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Ορισμένοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι οι ακόλουθοι:

Μασάζ: Ανακατέψτε λίγο ελαιόλαδο με μια σταγόνα λεβάντα ή αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, και μαλάξτε απαλά τους μυς του αυχένα. Με τον τρόπο αυτό χαλαρώνετε και διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος. 

Χρήση ζεστής πετσέτας: Βρέξτε μια πετσέτα με ζεστό νερό και εφαρμόστε την στον αυχένα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι ανεκτή από το δέρμα σας.

Εφαρμογή κρύου επιθέματος: Αν ο πόνος προέρχεται από τραυματισμό, τυλίξτε πάγο σε μια πετσέτα και εφαρμόστε την στους πονεμένους μυς.

Μπάνιο με άλατα Epsom: Πρόκειται για άλατα πλούσια σε μαγνήσιο, που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνουν τους μυς.

Μηλόξυδο: Βρέξτε μια πετσέτα με ξύδι μήλου και εφαρμόστε την στην περιοχή που υποφέρει. Επαναλάβετε και όταν ο πόνος υποχωρήσει. 

Άρνικα: Ιδανικό για την ανακούφιση από χτυπήματα και μώλωπες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση μυϊκών πόνων. Χρησιμοποιείστε κρέμες ή αλοιφές με άρνικα. Θα δείτε πως η ανακούφιση θα είναι άμεση.

Σε κάθε περίπτωση, για να προλάβουμε τις άσχημες καταστάσεις στον αυχένα μας, πρέπει να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:

• Αποφεύγουμε τον ύπνο σε καρέκλες, καναπέδες ή άβολες στάσεις

• Διατηρούμε σωστή στάση στο σώμα μας, είτε καθόμαστε είτε δουλεύουμε

• Προσπαθούμε να ελέγξουμε και να μειώσουμε το άγχος μας

• Χρησιμοποιούμε ανατομικό μαξιλάρι

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση από άρθρο στο thejoyofwellness.net

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.