Η αγιουρβέδα βασίζεται στη χρήση των φυσικών προϊόντων που είναι προσιτά σε όλους και στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.

H αγιουρβεδική ιατρική ή αγιουρβέδα (Ayurveda) είναι ένα από τα παλαιότερα ιατρικά συστήματα στον κόσμο, γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των παραδοσιακών πρακτικών. Οι ρίζες της ανιχνεύονται στην Ινδία πριν από 5.000 χρόνια 

Η αγιουρβέδα (ή «Επιστήμη της Ζωής») μελετά το άτομο ως σύνολο: σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Η αγιουρβέδα πρεσβεύει μια βασική αρχή: ότι καθετί που επηρεάζει το μυαλό, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει το σώμα, και το αντίστροφο.

Για την υγεία μας, πρέπει να γνωρίζουμε τον τύπο της φυσικής μας κατάστασης (prakruti), η οποία βασίζεται σε τρεις βασικές ιδιοσυγκρασίες που ονομάζονται dosha: το Βάτα (Vata), το Πίττα (Pitta) και το Κάφα (Kapha). Κάθε dosha σχετίζεται με ένα βασικό στοιχείο (αέρας, γη, φωτιά, νερό) και οδηγεί σε έναν συγκεκριμένο τύπο χαρακτήρα, δέρματος, μαλλιών, πέψης ή προδιάθεσης σε ορισμένες ασθένειες.

Το Βάτα έχει ως κύρια στοιχεία τον αέρα και τον αιθέρα.

Στο Πίττα κυριαρχούν η φωτιά και το νερό.

Στο Κάφα επικρατούν το νερό και η γη.

Όλοι μας έχουμε τις ιδιότητες του κάθε dosha και μόνο σε ορισμένα άτομα κάποιο από αυτά υπερτερεί. Αν γνωρίσουμε το prakruti μας, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε σε ποιες ασθένειες είμαστε ευάλωτοι και θα επιλέξουμε τα κατάλληλα αγιουρβεδικά τρόφιμα και φάρμακα για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία μας. Η καλύτερη εποχή για τον προσδιορισμό του prakruti είναι το καλοκαίρι, ο χειμώνας και η περίοδος των βροχών.

Η αγιουρβεδική θεραπεία βασίζεται κυρίως στη χρήση των φυσικών προϊόντων που είναι προσιτά σε όλους, σε φαρμακευτικά φυτά, στο μασάζ, σε τεχνικές αποτοξίνωσης και στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Η αγιουρβέδα επιδιώκει να αποκαταστήσει την αρμονία μεταξύ του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταφεύγουμε στη σύγχρονη ιατρική, που θα δώσει τις λύσεις όταν οι εναλλακτικές θεραπείες εξαντλούν τα όριά τους.

 

Πηγή: Ελεύθερη απόδοση από άρθρο στο thejoyofwellness.net

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.