Καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην καθαρή τους μορφή απευθείας στην επιδερμίδα. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν μια μικρή ποσότητά τους διαλύεται σε έλαιο βάσης, νερό ή σε μια λοσιόν για μασάζ. Εμείς προτείνουμε μερικούς απλούς και εύχρηστους τρόπους για τη χρησιμοποίησή τους.

 

Στην μπανιέρα

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες των αρωματικών ελαίων. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες στο νερό πριν βυθιστούμε σε αυτό. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται οι αισθητήρες της όσφρησης, που με τη σειρά τους ενισχύουν και ενδυναμώνουν την κυκλοφορία και επιφέρουν ισορροπία πνεύματος και σώματος. 

 

Μασάζ

Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη εφαρμογή της αρωμαθεραπείας. Αναμιγνύοντας σταγόνες ενός αιθέριου ελαίου με το έλαιο βάσης (αμύγδαλο, βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ κλπ.), επιφέρουμε ευεργετικά αποτελέσματα ανάλογα με το ποιο αιθέριο έλαιο χρησιμοποιούμε. Η μέντα ενεργοποιεί τις αισθήσεις, η λεβάντα τις κατευνάζει. Με το μασάζ, το έλαιο περνά και απορροφάται από το σώμα μας, καταλήγοντας στη ροή του αίματος με θεραπευτικά αποτελέσματα.

 

Με εισπνοή ατμών

Η τεχνική αυτή είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αρωμαθεραπείας. Προσθέτουμε πέντε σταγόνες σε βραστό νερό και εισπνέουμε το άρωμα εφαρμόζοντας μια πετσέτα στο κεφάλι, ώστε να μη διαφεύγει το άρωμα κατά τις εισπνοές μας. Πρόκειται για εύκολη και δημοφιλή εφαρμογή.

 

Κρέμες, λοσιόν, αλοιφές

Προσθέτουμε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στη λοσιόν βάσης ή το λάδι για μασάζ που χρησιμοποιούμε (βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ ή κάθε άοσμη βάση για να δημιουργήσουμε το δικό μας ευωδιαστό μείγμα), ώστε να ενεργοποιήσουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

 

Επιθέματα

Σε ένα μπολ με ζεστό νερό προσθέτουμε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου της προτίμησής μας, βουτάμε ένα κομμάτι ύφασμα, το στίβουμε και στη συνέχεια το αποθέτουμε στην περιοχή του σώματος που χρειάζεται ανακούφιση. Συνήθως πρόκειται για το μέτωπό μας, το στομάχι ή κάποιον μυ. Τα ζεστά επιθέματα με αιθέρια έλαια είναι επίσης ιδανικά για τις κράμπες που οφείλονται στην εμμηνόρροια. 

 

Ελεύθερη απόδοση από άρθρο στο aromatherapy.com
 
Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.