Η σεροτονίνη συντίθεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχεται σε διάφορες τροφές.

Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης. Γι’ αυτό και σε άτομα με κατάθλιψη παρατηρείται συχνά χαμηλό επίπεδο σεροτονίνης. 

Η σεροτονίνη συντίθεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και αξίζει να δούμε τις τροφές που το περιέχουν. Ας θυμόμαστε ότι πρέπει να τις τρώμε συχνά και με συνοδεία υγιών υδατανθράκων όπως το ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και το ψωμί ολικής αλέσεως.

1. Αυγά

Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της τρυπτοφάνης στο αίμα σας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Μην αφαιρείτε τον κρόκο, είναι εξαιρετικά πλούσιος σε τρυπτοφάνη και τυροσίνη, που συνεισφέρουν τα μέγιστα στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αυγών.

2. Τυρί

Κλασική πηγή τρυπτοφάνης. Συνδυάστε το με αυγά και γάλα, και έχετε ένα πολύ πλούσιο μείγμα.

3. Ανανάς

Ο ανανάς αποτελεί σημαντική πηγή βρομελίνης, μιας πρωτεΐνης που, μεταξύ άλλων, ελαττώνει και τον βήχα. Πλεονέκτημά του είναι ότι μπορείτε να τον συνδυάσετε τόσο σε ποτά όσο και σε γεύματα. 

4. Τόφου

Τα προϊόντα σόγιας είναι πηγές πλούσιες σε τρυπτοφάνη. Ειδικά για χορτοφάγους και vegans, το τόφου μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε πηγή πρωτεΐνης.  

5. Σολομός

Νοστιμότατο και εκλεκτό έδεσμα, το οποίο μας παρέχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, είτε τον απολαμβάνουμε καπνιστό είτε ψητό.

6. Ξηροί καρποί 

Όποιον και αν προτιμάτε, δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε. Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν τρυπτοφάνη! Πολλοί μάλιστα, και ιδίως τα καρύδια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης βασική πηγή ινών και βιταμινών και άριστα αντιοξειδωτικά. 

7. Γαλοπούλα

Δεν είναι τυχαίο που η προτίμηση των καταναλωτών στη γαλοπούλα έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Εκτός από εύγευστο έδεσμα είναι βασική πηγή τρυπτοφάνης και τα ευεργετικά της αποτελέσματα αποτυπώνονται σε όλο και περισσότερες έρευνες.

 

Πηγή: http://www.healthline.com

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.