Η αρωμαθεραπεία αναφέρεται στη θεραπευτική εφαρμογή των φυτικών αιθέριων ελαίων (συνήθως αραιωμένων σε κάποιο διάλυμα) από ειδικευμένα άτομα.

Η ιστορία της αρωμαθεραπείας (προσοχή: όχι αρωματοθεραπείας) χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν κάπου, κάποτε ένας πρόγονός μας αποφάσισε να κάψει αρωματικά ξύλα, φύλλα, βελόνες ή κόμμι. Σίγουρα το έχουμε δοκιμάσει όλοι μας και έχουμε διαπιστώσει ότι π.χ. το κυπαρίσσι ή ο κέδρος ευωδιάζουν όταν καίγονται.

Παράλληλα, στη νεολιθική εποχή, οι άνθρωποι πιθανόν τυχαία πρόσεξαν ότι αρωματικά φύλλα ή λουλούδια που πέφτουν σε λίπος ή κρέας που μαγειρεύεται πάνω στη φωτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά για να θεραπεύσουν πληγές και να μαλακώσουν το ξηρό δέρμα. Αυτά τα αρωματικά λίπη - οι πρόδρομοι των σύγχρονων λοσιόν για μασάζ σώματος - προστάτευαν το δέρμα, χαλάρωναν τους πονεμένους μύες και, επιπλέον, επηρέαζαν την ενέργεια και τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι ο όρος "αρωμαθεραπεία" αναφέρεται σε οτιδήποτε μυρίζει όμορφα, όπως αρωματικά κεριά, ποτ πουρί και αρώματα. Αντίθετα, η αρωμαθεραπεία αναφέρεται στη θεραπευτική εφαρμογή των φυτικών αιθέριων ελαίων (συνήθως αραιωμένων σε κάποιο διάλυμα) από ειδικευμένα άτομα.

Εργαστηριακές και κλινικές μελέτες καταδεικνύουν τις αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Τα περισσότερα είναι ασφαλή και χωρίς παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αλλά χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία, την καθαρότητα και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Βασικά αιθέρια έλαια και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

 

Τεϊόδεντρο (Melaleuca alternifolia)

Βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις

Μέντα (Mentha piperita)

Πονοκέφαλοι, πυρετός, ναυτία, κούραση

Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

Ήσσονος σημασίας εγκαύματα, αϋπνία, ανακούφιση από τον πόνο, φροντίδα του τραύματος

Γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutita)

Φλεγμονές του δέρματος

Περγαμόντο (Citrus bergamia)

Ήπιο αντικαταθλιπτικό και τονωτικό

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinali)

Τονωτικός και αντιμολυσματικός παράγων

Ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, Eucalyptus smithii)

Προβλήματα αναπνοής

Τζίντζερ (Zingiber officinalis)

Ναυτίες και φλεγμονές

Λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus)

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Εντομοαπωθητική και αντιπαρασιτική δράση

Μανταρίνι (Citrus reticulata)

Στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα στα παιδιά

 

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά προϊόντα που εξάγονται από ένα μόνο είδος φυτού. Τα παίρνουμε από τις ρίζες τους, τους μίσχους, τα φύλλα, τα λουλούδια τους. Ούτε όλα τα φυτά δίνουν αιθέρια έλαια, ούτε η αίσθηση που αφήνουν είναι λιπαρή. Απλά τα ονομάζουμε «έλαια» επειδή περιέχουν λιποδιαλυτές χημικές ουσίες (συνήθως 100-200 χημικές ουσίες ανά αιθέριο έλαιο). Αυτό η περίπλοκη χημεία δίνει στα αιθέρια έλαια τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και εξηγεί γιατί διαφορετικά αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν επικαλυπτόμενες επιδράσεις και αποτελέσματα.

Και κάτι που φαντάζει παράδοξο: αιθέρια έλαια χρησιμοποιούν και τα ίδια τα φυτά για να ρυθμίζουν την υγρασία, να επουλώνουν τα τραύματά τους και να προσελκύουν ή να απωθούν έντομα, πτηνά και ζώα. Η ενοποιητική δύναμη της φύσης σε όλο της το μεγαλείο!

 

Πηγή: http://www.takingcharge.csh.umn.edu

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.