Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποδεικνύονται ιδανικά για τις επιπτώσεις της ζέστης και της εξάντλησης στον οργανισμό μας. 

Η ομοιοπαθητική αποβαίνει εξαιρετικά αποτελεσματική στις περιπτώσεις που κάποιο άτομο αισθανθεί εξάντληση από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (ή εξαιτίας οποιασδήποτε άλλης περίπτωσης). Ο ασθενής καλό είναι να βρίσκεται ξαπλωμένος σε δροσερό και σκοτεινό χώρο με ένα δροσερό πανί στο κεφάλι, πίνοντας γουλιές με ελαφρώς αλατισμένο νερό.

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ της εξάντλησης και αδυναμίας από τη ζέστη και της ηλίασης. Στη δεύτερη περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο είναι επιβεβλημένη. 

Glonoinum: Δίνεται σε περιπτώσεις έντονου πονοκεφάλου με παράλληλη ταχυκαρδία. Παρατηρούμε ότι το πρόσωπο είναι ζεστό, αλλά τα άκρα είναι κρύα.

Veratrum album: Ο πάσχων έχει πρόσωπο ωχρό και ιδρωμένο, ενώ μπορεί και να λιποθυμήσει ή να καταρρεύσει. Ο σφυγμός του είναι αδύναμος και παρουσιάζει συμπτώματα έντονης ανησυχίας. 

Belladonna: Την δίνουμε όταν το άτομο είναι αναψοκοκκινισμένο και οι κόρες των ματιών του διεσταλμένες. Παράλληλα, ο πάσχων έχει ξηροστομία και ο σφυγμός του παρουσιάζεται έντονος. 

Cuprum metallicum: Συνιστάται σε περιπτώσεις παρόμοιες με αυτές της Belladonna, αλλά όταν προστίθενται και κράμπες ή σπασμωδικές κινήσεις των μυών.

Ακόνιτο: Για περιπτώσεις ελαφράς ζάλης με πονοκέφαλο μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. 

Bryonia: Το άτομο αισθάνεται έντονο πονοκέφαλο που επιδεινώνεται με την παραμικρή κίνηση. Διψά υπερβολικά και δείχνει να ενοχλείται από την παρουσία κόσμου.

Gelsemium: Ο πάσχων αισθάνεται απόλυτη εξάντληση και πόνο στους μυς. Έχει υπνηλία και πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αλλά δεν παρουσιάζει συμπτώματα δίψας. 

Lachesis: Για πονοκέφαλο από την έκθεση στον ήλιο, ιδίως αν είναι χειρότερος από την αριστερή πλευρά. Σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο αισθάνεται χειρότερα αφού ξυπνήσει, με συμπτώματα ζάλης και λιποθυμίας. 

 

Πηγή: Άρθρο από το homeopathycenter.org (σε ελεύθερη απόδοση)

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.