Η ρεφλεξολογία καταπραΰνει τον πόνο και συντελεί στη χαλάρωση από το στρες.

Οι ρίζες της ρεφλεξολογίας ανιχνεύονται στην αρχαία Αίγυπτο, την Ινδία και την Κίνα. Στη σύγχρονη εποχή, εισηγητής της θεωρείται ο Ουίλιαμ Φιτζέραλντ, που διετύπωσε τη θεωρία ότι συγκεκριμένες ζώνες, κυρίως στα πόδια αλλά και στα χέρια, συνδέονται με αντίστοιχες ζώνες του σώματός μας. Τη δεκαετία του ’30, η Γιούνις Ίνγκαμ ολοκλήρωσε τη θεωρία του Φιτζέραλντ, που είναι σήμερα γνωστή ως ρεφλεξολογία. 

Η ρεφλεξολογία μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, ενώ δρα ανακουφιστικά και σε ψυχολογικά συμπτώματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Συντελεί αποφασιστικά στη χαλάρωση από το στρες και επιδρά θετικά στο να απολαμβάνουμε τον ύπνο μας. Θεωρείται ασφαλής, αν και σε περιπτώσεις έντονης πίεσης μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε κάποιους ανθρώπους.

Οι περιοχές στα πόδια και τα χέρια που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα όργανα, αδένες και άλλα μέρη του σώματος, είναι σε γενικές γραμμές οι ακόλουθες:

• οι άκρες των δακτύλων αντανακλούν στο κεφάλι

• η καρδιά και το στήθος αντιστοιχούν στο μπροστινό μέρος του πέλματος

• το ήπαρ, το πάγκρεας και οι νεφροί αντιστοιχούν στην καμάρα του ποδιού

• το χαμηλότερο μέρος της πλάτης και τα έντερα αντιστοιχούν στη φτέρνα.

Οι ρεφλεξολόγοι πιστεύουν ότι η άσκηση πίεσης σε αυτές τις ανακλαστικές περιοχές έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αντίστοιχα όργανα μέσω ενεργητικών οδών και φέρνει αποτελέσματα εκεί που άλλες μορφές θεραπείας αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

 
Πηγές: http://www.mayoclinic.org
              http://altmedicine.about.com

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.