Η ομοιοπαθητική συνιστάται για την καταπολέμηση της ναυτίας και του jet lag.

Η ναυτία στο αεροπλάνο και οι επιπτώσεις του jet lag αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την ομοιοπαθητική με τα ακόλουθα σκευάσματα:

Arsenicum album 

Χορηγείται σε ανθρώπους  που κάθε φαγητό ή ποτό τούς αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα. Έχουν ακόρεστη δίψα για κρύο νερό και για χυμό φρούτων ή καφέ, μόνο που μετά το φαγητό ή το ποτό μπορεί να εμφανίσουν τάση για εμετό, με έντονο κοιλιακό άλγος.

Belladonna 

Τα άτομα που χρειάζονται belladonna είναι συνήθως ανήσυχα, δύσπιστα και φοβούνται τον θάνατο. Παρουσιάζουν απώλεια γεύσης και όρεξης, αλλά διψούν υπερβολικά παρότι αδυνατούν να καταπιούν το παραμικρό. Έχουν επίσης ναυτία και τάση για εμετό, ιδιαίτερα τη νύχτα. 

Borax

Ενδείκνυται για τη ναυτία και την τάση για εμετό κατά τη διαδικασία της προσγείωσης ή για τις έντονες αναταράξεις που μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια μιας πτήσης. 

Cocculus

Χορηγείται σε άτομα που διαμαρτύρονται για έντονο πονοκέφαλο, ο οποίος συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και τάση λιποθυμίας. Παρουσιάζουν απέχθεια για το φαγητό, ενώ ακόμα και η μυρωδιά του μαγειρέματος τους προκαλεί ναυτία. Χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν και να ενεργήσουν, ενώ απεχθάνονται την πολυκοσμία, το σπρώξιμο και τη συνεύρεση σε κλειστό χώρο με πολλά άτομα.

Nux vomica

Χορηγείται σε ασθενείς που παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στον θόρυβο, το φως, τις μυρωδιές, τα ρεύματα και σε συμπεριφορές που δεν εγκρίνουν. Στην πραγματικότητα, ελάχιστα πράγματα τους ευχαριστούν. Το στομάχι τους είναι ευαίσθητο, με τάση για εμετό που συχνά προκαλείται από υπερκόπωση, έλλειψη ύπνου και υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού πριν από το ταξίδι. Ως εκ τούτου, στη διάρκεια της πτήσης πρέπει να γευματίζουν ελαφρά με ελάχιστο αλκοόλ. 

Petroleum

Τα άτομα στα οποία χορηγείται το συγκεκριμένο ομοιοπαθητικό σκεύασμα παρουσιάζουν ινιακή κεφαλαλγία και μετά την απογείωση, όταν κοιτούν την αντικείμενα που κινούνται, ζαλίζονται και το στομάχι τους ανακατεύεται ή τους προκαλείται διάρροια. Νιώθουν καλύτερα όταν υπάρχει ζέστη, ενώ η κίνηση επιδεινώνει τα συμπτώματά τους.

Tabacum

Ο συγκεκριμένος τύπος ατόμων παρουσιάζει εξάντληση, νεκρική χλωμάδα, κρύο ιδρώτα και έντονη ναυτία. Νιώθουν πολύ καλύτερα στον καθαρό αέρα, ενώ τους βοηθάει ιδιαίτερα να έχουν τα μάτια τους καλυμμένα με τη μάσκα που παρέχουν στους επιβάτες τους οι αεροπορικές εταιρείες.

Jet-lag

Αντιμετωπίζεται με Cocculus 30c (ένα δισκίο δύο φορές την ημέρα για δύο ημέρες πριν και μετά την πτήση, και κάθε δύο ώρες κατά την ημέρα της πτήσης).

Γενική παρατήρηση: Μπορούμε να ελέγξουμε τη ναυτία στη διάρκεια της πτήσης με την κατανάλωση άφθονων μη αλκοολούχων ποτών και με την ελεγχόμενη κατανάλωση φαγητού. Στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων καλό είναι να μετακινούμαστε και να ξεμουδιάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Πηγή: http://www.britishhomeopathic.org 

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.