Λέμε συνήθως ότι όσο λιγότερα πράγματα χρειάζεται να πούμε για κάποιον ή για κάτι, τόσο το καλύτερο. Το «λίγα λόγια και καλά» ισχύει και για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει με αυτά.

Προέλευση και παρασκευή. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, αντίθετα με τα χημικώς παρασκευαζόμενα, έχουν φυτική, ζωική ή ορυκτή προέλευση και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο. Έχουν την ιδιότητα να επενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό μας, να τον θωρακίζουν, να τον κάνουν πιο ισχυρό και να θεραπεύουν τα επιμέρους συμπτώματα. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει αραιωθεί πολύ και έχει υποστεί ομοιοπαθητική δυναμοποίηση. Αντίθετα με κάποιες λανθασμένες δοξασίες, δεν περιέχουν ούτε προσμίξεις χημικών ουσιών ούτε προσμίξεις βοτάνων. Με τη διαδικασία της δυναμοποίησης δε, εξαλείφεται κάθε πιθανότητα τοξικής δράσης, ακόμη και σε ουσίες που είναι δηλητηριώδεις στη φυσική τους μορφή.

Πού τα βρίσκω; Στα φαρμακεία που είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων σύμφωνα με τη σχετική ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κόστος. Το κόστος τους γενικά κυμαίνεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Βαθμός επικινδυνότητας. Μηδενικός. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αραιώνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας απαλείφεται. Αυτό που, αντίθετα, ενισχύεται είναι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενδείκνυνται και σε ευαίσθητες περιπτώσεις ασθενών. 

Ποιος θα μου τα γράψει; Μόνο ο γιατρός σας. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χαρακτηρίζονται γενικώς ασφαλή, αλλά  ουδέποτε θα τα παίρνετε χωρίς να σας τα συστήσει ο ομοιοπαθητικός γιατρός σας.

Παρενέργειες. Σπάνια παρατηρούνται παρενέργειες, κι αυτές εμφανίζονται συνήθως κατά την αρχική περίοδο της αγωγής. Αν τα συμπτώματα που χρειάζονται θεραπεία παρουσιάζονται εντονότερα, τότε ο οργανισμός βρίσκεται σε φάση ενδυνάμωσης και η θεραπεία βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη του ομοιοπαθητικού γιατρού είναι πάντοτε απαραίτητη.  

 

Πηγή: http://www.homeopathy.gr/homgreek.htm#remedies

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.