Η ομοιοπαθητική προτείνει συγκεκριμένα βότανα για να διευκολύνει τον ύπνο μας.

Ο ύπνος αποτελεί τον αναντικατάστατο παράγοντα στην ανάπαυση και τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Διαφωνία πάνω σε αυτό δεν έχει καταγραφεί ακόμα, εξ όσων γνωρίζω.

Ένας φίλος μου διηγήθηκε πρόσφατα την περιπέτειά του. Κάθε εβδομάδα βλέπει το ίδιο όνειρο πάνω-κάτω: βρίσκεται στην αφετηρία ενός αγώνα δρόμου, μέσα σε ένα στάδιο με πάρα πολύ κόσμο. Ενώ προετοιμάζεται μήνες για τον αγώνα αυτό, ξαφνικά νιώθει αδύναμος και ανήμπορος. Ακούγεται το «μπαμ» του αφέτη, αλλά τα πόδια του δεν ξεκολλούν από τον βατήρα. Προσπαθεί, αλλά οι άλλοι αθλητές έχουν ήδη απομακρυνθεί και είναι μάταιο να τους κυνηγήσει. Και μετά ξυπνάει λουσμένος στον ιδρώτα και έχοντας χάσει το υπόλοιπο του ύπνου του. 

Τι σημαίνει αυτό το επαναλαμβανόμενο όνειρο; Αυτό το ξέρει ο ίδιος και ο ψυχολόγος του (αν και τα μηνύματα είναι μάλλον σαφή). Το ζήτημα όμως είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν χορταίνουν τον ύπνο τους. Και το θέμα νομίζω πως είναι πολύ σοβαρό.

Η ομοιοπαθητική προσφέρει μη χημικές λύσεις που έχουν αποδειχθεί σωτήριες. Τα κυριότερα βότανα που χρησιμοποιεί για να διευκολύνει τον ύπνο μας είναι:

Βαλεριάνα. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αντίδοτο κατά της αϋπνίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φυτικό ηρεμιστικό, που δεν έχει καμία από τις αρνητικές παρενέργειες του Valium και των άλλων συνθετικών ηρεμιστικών.

Κάβα (Piper methysticum). Είναι το εθνικό ποτό των νησιών Φίτζι και πολύ δημοφιλές στις Νότιες Θάλασσες, όπου χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό των νεύρων και επιβοηθητικό του ύπνου. Συνιστάται επίσης για την παρατεινόμενη ανησυχία και το άγχος. 

Λουλούδι του πάθους (Passiflora incarnata). Φυσικό ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται ευρέως και μπορεί κανείς να το παίρνει για μακρύ χρονικό διάστημα. Ενδείκνυται για την αϋπνία που προκαλείται από την υπερδιέγερση του εγκεφάλου, την ανησυχία και τους εφιάλτες. 

Ρέισι. Είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό μανιτάρι που τονώνει τα επινεφρίδια και ηρεμεί το μυαλό. Ενδείκνυται για ανθρώπους με άγχος  που συνοδεύεται από αδυναμία του νευρικού συστήματος. 

Επίσης, μια πρωτότυπη λύση είναι η κατασκευή ενός φυτικού μαξιλαριού που θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τον ύπνο σας. Μπορείτε, επί παραδείγματι, να αναμίξετε ¼ φλιτζανιού ροδοπέταλα, ¼ φλιτζανιού δενδρολίβανο, ¼ φλιτζανιού λεβάντα και ¼ φλιτζανιού λυκίσκο και να τα προσθέσετε στο μαξιλάρι σας. Το άρωμά τους θα σας μεταφέρει εύκολα στην αγκαλιά του Μορφέα!

 

Πηγή: Άρθρο της Gina Souders στο Mother Earth Living
http://www.motherearthliving.com/wiser-living/ease-your-dreams-with-herbs.aspx 
 
Aυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.