Ο γνώστης της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής παρασκευάζει μια εξατομικευμένη φυτική σύνθεση για κάθε ασθενή. 

Η φυτική θεραπεία, μαζί με τη διαιτητική θεραπεία, είναι ίσως η πιο ευρέως διαδεδομένη από τις παραδοσιακές κινέζικες πρακτικές. Βασίζεται στα βότανα τόσο για την αντιμετώπιση των ασθενειών όσο και για τη βελτιστοποίηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

Υπάρχουν περίπου 5.500 είδη φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινεζική ιατρική, με καταγεγραμμένες λεπτομερώς τις πληροφορίες σχετικά με τις παραδοσιακές τους χρήσεις, τις δόσεις και τις αντενδείξεις για κάθε ουσία. Συνήθως χρησιμοποιούνται δύο ή περισσότερες ουσίες για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που αντανακλά την ολιστική φύση της διάγνωσης.

Από τα χιλιάδες παραδοσιακά βότανα, ο γνώστης της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής θα συνταιριάξει τις πληροφορίες για τον ασθενή με τις λεπτές αποχρώσεις και ιδιότητες κάθε βότανου, ώστε να παρασκευάσει μια εξατομικευμένη σύνθεση για κάθε ασθενή. 

Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους:

Κινέζικα φυτικά αφεψήματα. Η πιο παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής μιας φυτικής αγωγής. Πολλές φορές η προετοιμασία του αφεψήματος κρατάει πάρα πολλή ώρα, ώστε να δώσει ένα «τσάι» με έντονη γεύση και άρωμα. Για τον λόγο αυτό, τα αφεψήματα αυτά δεν είναι τόσο δημοφιλή στη Δύση. 

Βότανα σε σκόνη. Αναμιγνύονται με ζεστό νερό και είναι πιο βολικά στην προετοιμασία και τη χρήση τους. Επίσης, δεν είναι τόσο έντονα στη γεύση όσο τα παραδοσιακά αφεψήματα.

Σιρόπια. Καταπραΰνουν τον βήχα και τον πονόλαιμο και είναι ιδανικά για τα παιδιά.

Αλοιφές, επιθέματα και έμπλαστρα. Χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση.

Προκατασκευασμένα φυτικά σκευάσματα. Προσφέρονται σε μορφή χαπιού ή ταμπλέτας και είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή των κινεζικών φυτικών φαρμάκων εκτός Κίνας.

 

Πηγή: http://www.takingcharge.csh.umn.edu

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.