Η λεβάντα βοηθά στη συνολικότερη ηρεμία μας, στον ύπνο, και καταπολεμά τις κρίσεις πανικού.

Είναι γνωστές οι καταπραϋντικές ιδιότητες πολλών αιθέριων ελαίων. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά που χρησιμοποιούνται για τη συναισθηματική υποστήριξη, την ανακούφιση του άγχους και τη μείωση του στρες.

Λιβάνι, boswellia carteri ή boswellia sacra

Ηρεμεί και χαλαρώνει, βοηθά στον διαλογισμό και στην ηρεμία του πνεύματος. Χρησιμοποιείται συχνά για να ηρεμήσει τον σπαστικό βήχα, ενώ υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λεβάντα, angustifolia lavandula

Το πιο κοινό αιθέριο έλαιο για την καταπολέμηση του άγχους. Βοηθά στη συνολικότερη ηρεμία μας, στον ύπνο, και καταπολεμά τις κρίσεις πανικού. Παράλληλα, ανακουφίζει από τις κράμπες, τον βήχα, τον πονοκέφαλο και έχει ήπιες αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Λεμόνι, citrus limon

Έχει ευχάριστο άρωμα που αναδίδει αισιοδοξία. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, είναι αποσυμφορητικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Τριαντάφυλλο, rosa damascena

Ίσως το δεύτερο πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο μετά τη λεβάντα, ιδανικό για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Σχετίζεται με την αγάπη και ενισχύει το συναίσθημα του έρωτα και της πνευματικής σύνδεσης. Βοηθά το νευρικό μας σύστημα, ενδείκνυται για περιπτώσεις πανικού και πένθους. Χρησιμοποιείται συχνά σε καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιίας. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντισπασμωδικό και συνιστάται για την ορμονική ισορροπία, ειδικά στις γυναίκες.

Βετιβέρ, zizanioides vetiveria

Καλό ηρεμιστικό, χρησιμοποιείται σε ασκήσεις αυτογνωσίας και σταθεροποιεί το νευρικό μας σύστημα. Θεωρείται αντιμυκητιασικό, χαρίζει ζωτικότητα και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία και τα καλλυντικά. Στην αγιουρβέδα, η κονιορτοποιημένη ρίζα του βετιβέρ χρησιμοποιείται για να ρίξει τον πυρετό.

 

Πηγή: http://ahha.org
 
Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.