Η κατανάλωση τροφών με φρούτα και λαχανικά που περιέχουν άλφα και βήτα καροτίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 

Σε όσους αρέσουν οι κολοκύθες, τα νέα είναι καλά. Το συγκεκριμένο κηπευτικό περιέχει δύο ουσίες, την άλφα και βήτα καροτίνη, που μειώνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Τα καροτενοειδή φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και βρίσκονται σε κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί, πράσινα φρούτα και λαχανικά. Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Διατροφή, Μεταβολισμός & Καρδιαγγειακές Παθήσεις, μελέτησε τα διατροφικά στοιχεία 37.000 ατόμων περίπου, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

• Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη βήτα καροτίνης έχουν κατά 22% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη 

• Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικής άλφα καροτίνης έχουν κατά 15% μειωμένο κίνδυνο στην εμφάνιση διαβήτη. 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας, η κατανάλωση τροφών με φρούτα και λαχανικά που περιέχουν άλφα και βήτα καροτίνη ωφελεί σημαντικά την υγεία μας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Εκτός από την κολοκύθα -που την απολαμβάνουμε σαν σούπα και σε νοστιμότατες πίτες- και άλλα λαχανικά, όπως τα καρότα και οι λαχανίδες, περιέχουν βήτα καροτίνη και άλλες καροτενοειδείς ουσίες.

 

Πηγή: http://ahha.org

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.