Οι ιδιότητες της αγγελικής είναι αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και διουρητικές. 

 

Ερυθραία ή κενταύριο 

Η ερυθραία ή κενταύριο είναι ένα ετήσιο ή διετές χορτάρι που το βρίσκουμε συνήθως σε υγρές και σκιερές τοποθεσίες. Είναι γνωστό και σαν θερμόχορτο ή ριγόχορτο. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού, εκτός από τις ρίζες, τα οποία ιδανικά πρέπει να συλλέγονται τον Ιούλιο, να ξεραίνονται και να διπλώνονται σε χαρτί για να διατηρούν τις ιδιότητές τους.

Η ερυθραία έχει πάρα πολλές χρήσεις: συνιστάται για τους πόνους της κοιλιάς, για αρθριτικά και ρευματισμούς, καθώς και για τις παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης. Έχει πικρή γεύση και πριν ανακαλυφθεί η κινίνη ήταν βασικό αντιπυρετικό. Πολλοί την χρησιμοποιούν και για την αντιμετώπιση της καούρας μετά από γεύματα. 

Αγγελική 

Η αγγελική είναι ένα αρωματικό φυτό με λευκά συνήθως άνθη που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο περίπου. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται η Angelica atropurpurea και στη χώρα μας συνήθως η αυτοφυής άγρια αγγελική. 

Οι ιδιότητές της, αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και διουρητικές, θεωρούνται μοναδικές και πολύτιμες και βρίσκονται στις ρίζες, τους μίσχους και τους σπόρους. Χρήσιμα είναι και τα φύλλα της, που τα ξηραίνουμε το καλοκαίρι για να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια. Η αγγελική ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ χρησιμοποιείται και ως τονωτικό σε κόπωση και αναιμία. Υπό μορφήν αφεψήματος συνιστάται σε δυσπεψία, έλκος στομάχου και σε έντονο βήχα. Τέλος, υπό μορφήν επιθέματος καταπραΰνει ρευματισμούς, αρθρίτιδες και παθήσεις του δέρματος. Προσοχή όμως: η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές, γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε ειδικό πριν από τη χρήση της. 

Καλέντουλα 

Η καλέντουλα φύεται σε περιοχές με ήλιο και είναι γνωστή από την αρχαιότητα.  Πολλοί την αναφέρουν και ως κίτρινη μαργαρίτα και δεν έπαψε ποτέ να είναι δημοφιλής για την αντιμετώπιση παθήσεων του στομάχου και της χολής, αλλά και για την εμμηνόρροια ή τον πονόδοντο. Η καλέντουλα ενισχύει επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι και ιδανική για τραύματα και πληγές που επουλώνονται δύσκολα. Αποτελεί τη βάση για κρέμες και φυτικές αλοιφές και είναι ιδανική για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά χρησιμοποιείται και σαν βρεφικό λάδι. 

Βάλσαμο (σπαθόχορτο)

Γνωστό ως το φάρμακο που γιατρεύει τις πληγές, το σπαθόχορτο είναι ένα αρωματικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της κατάθλιψης γιατί δημιουργεί θετικά αισθήματα και βοηθά στον ύπνο.  Εξαιρετικά αποτελεσματικό σε φλεγμονές του δέρματος και των μυών, καθώς και σε ηλιακά εγκαύματα, το βάλσαμο συνιστάται και για τη δυσπεψία. Άλλωστε, η ονομασία «βάλσαμο» αποδίδει τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν παρατηρηθεί κατά τους αιώνες που χρησιμοποιείται. Χρησιμοποιείται εξωτερικά σαν επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα, αλλά μπορούμε να το πάρουμε σαν αφέψημα. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και σαν συμπλήρωμα διατροφής. Φυσικά πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο με συμβουλή και συνταγή του γιατρού σας. 

 

Πηγή: http://phyto.gr

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.