Το ροδέλαιο είναι ιδανικό για την κατάθλιψη, το άγχος και τα προβλήματα της πέψης.

Τριαντάφυλλο

Είναι από τα πρώτα φυτά που αποστάχθηκαν για  το αιθέριο έλαιό τους, ενώ και σήμερα το ροδέλαιο παραμένει ψηλά στην εκτίμησή μας και κοστίζει συγκριτικά ακριβότερα λόγω του αριθμού των τριαντάφυλλων που χρειάζονται για μια απόσταξη. Είναι ιδανικό για την κατάθλιψη, το άγχος, την πέψη και βοηθά πολύ στα καρδιακά νοσήματα και τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Παράλληλα, θωρακίζει την καρδιά και είναι ευεργετικό για το δέρμα μας. Οι έγκυες γυναίκες καλό είναι να το αποφεύγουν. 

Δεντρολίβανο

Θαυμάσιο ψυχικό διεγερτικό, ενώ μερικές σταγόνες σε υγραντήρα ή στο νερό του μπάνιου τονώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας. Παράλληλα, ανακουφίζει από την ιγμορίτιδα, βοηθά σε θέματα μυϊκών πόνων, αρθρίτιδας, και στις πεπτικές διαταραχές. Το έλαιο του δεντρολίβανου στα σαμπουάν είναι ένα κι ένα για την τόνωση του τριχωτού της κεφαλής και την τριχοφυΐα. 

Σανταλόξυλο

Αναγνωρίζεται εύκολα από το ξυλώδες άρωμά του και η χρήση του αποφέρει πολλαπλά οφέλη μέσω της αρωμαθεραπείας. Αποστάζεται από τα ροκανίδια ενός ώριμου δέντρου και χρησιμοποιείται αναμεμιγμένο με λάδι και λοσιόν για μασάζ, με ψεκασμό, ως καιόμενη αρωματική ουσία, ακόμη και αραιωμένο για γαργάρες. Έχει ευεργετική δράση ως χαλαρωτικό, στην ενυδάτωση του δέρματος, ως αντιφλεγμονώδες, ενώ η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη και στη γιόγκα.

Τεϊόδεντρο

Από τα πιο βασικά και δημοφιλή αιθέρια έλαια, είναι ευρέως γνωστό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η επίσημη ονομασία του είναι alternifolia Melaleuca και το έλαιο που εξάγεται από το δέντρο εισπνέεται ή εφαρμόζεται στο δέρμα. Χρησιμοποιείται συχνά σε σαμπουάν, λοσιόν και στοματικά διαλύματα για τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες. Παράλληλα, πρόκειται για φυσικό ανοσοποιητικό, ενώ θεραπεύει παθήσεις του δέρματος, εγκαύματα και βοηθά σε αναπνευστικές παθήσεις, μυϊκούς πόνους, γρίπη, ακόμα και στην καταπολέμηση της πιτυρίδας! Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται γύρω από τα μάτια και τη μύτη, ούτε και σε σοβαρά κοψίματα. 

Υλάνγκ-υλάνγκ

Γνωστό για το ισχυρό άρωμά του που ανακουφίζει από το στρες και λειτουργεί ως αφροδισιακό. Εξάγεται από τα άνθη του ομώνυμου τροπικού δέντρου και έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις: καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, αντιμετωπίζει τη ναυτία, βοηθά στις δερματικές παθήσεις, ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική του χρήση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή του θεραπευτή σας.